Raklap bútor

Veszélyek és fontos tudnivalók annak a kiküszöbölésére, hogy gombás raklapot válassszunk

2014. december 30. - Raklap Bútor

Hobbi és divat ide vagy oda, egy olyan tárgyról van szó, amit beengedünk saját lakásunkba. Innentől kezdve pedig nap, mint nap érintkezünk vele kitéve magunkat és környezetünket bármiféle betegségnek, fertőzésnek, mérgezésnek, ami a raklap előéletéből származik. Ettől eltekintve, betartva a játékszabályokat elkerülhetjük és kiaknázhatjuk egészségkárosító tagjaikat. A legegyszerűbb megoldás új raklapokat vásárolni. Számos kereskedőnél megvehetjük országszerte. Ha mégis pénztárcabarátabb forrásokat használunk ki, figyeljünk oda. Lássuk tehát az árulkodó jeleket:

 •   baktériummal fertőzött fa: ennek jele a raklapból kiáradó kellemetlen szag, jobb inkább elkerülni és másikat választani helyette. Nem éri meg a kockázatot.
 •   súly: ha sokkal nehezebb az átlagos raklapok versenysúlyához képest (kb. 15-20kg), ez a magas nedvességtartalomra utal, ami később gombásodást okozhat. Válasszunk száraz raklapot!
 •   olajozott hatás: arra utal, hogy gombaölővel kezelték.
 •   foltok: ismeretlen eredetűek, származhatnak akármiből, nem érdemes találgatni, inkább válasszunk másikat

Raklap típusai II.-Egyutas raklapokNevüket onnan kapták, hogy az előző cikkben írt típussal ellentétben, minőségében van némi kivetnivaló. Strapabírásuk is kevesebb, amiből kifolyólag egy-két útra használják csak. Ennek függvényében az ára is alacsonyabb. Hogy miért éri meg ezzel a raklapfajtával szállíttatni? Azért, mert míg az előző, EUR típus esetében a megrendelő kénytelen visszaküldeni a raklapot vagy kifizetni azt a szállítónak/ gyártónak, akitől rendelték az árut, addig az egyutas raklapoknál nincs szükség ilyesmire. raklapok_web-0058_v_.jpg


egyutas_bútor.jpg
• 5 léces egyutas raklap: nevéből is következik, hogy fedőrészén 5 db 17-22 cm szélességű lécek találhatóak. 7 kg a súlya és 600 kg-ot bír el egyenletes eloszlás esetén.


• 7 léces egyutas raklap: a lécek szélessége változatlan, csak számuk több. 8 kg a raklap súlya, amely egészen pontosan egyenletes tehereloszlás esetén 800kg-ot bír el.


• körtalpas raklap: 7-9 darab deszka található fedőrészén, paraméterei megegyeznek a fentiekkel, teherbírása is hasonló.
egyutas fél raklap: méretük az EUR-1-es raklapok körülbelül fele.

 

Düsseldorf raklap:Mivel paramétereiben nem kiugróan tér el az előzőtől, ezért a raklap ezen fajtáját inkább képen szemléltetem:

 düsseldorf.jpg

Képek forrásai:
http://www.raklap.net
http://www.raklap.net/raklap-butor

 

Raklap típusai I.

 

Raklap bútor készítse előtt, a raklapvásárlásnál gondban lehetünk, ha nem tudjuk pontosan a raklapok melyik típusára is lehet szükségünk. Egyutas? EUR? Használt? Új? A következő cikk ebben fog neked segíteni.

 

Tulajdonképpen rengetegféle raklaptípussal találkozhatunk akár a raklap kategórián belül is. Több, különböző EUR létezik, de találkozhatunk különböző egyutas, csúszótalpas, display, Düsseldorf, körtalpas, léces..és még számtalan raklapfajtával. A következőkben a legfontosabbakat mutatom be.

EUR raklap

Legismertebb raklapfajta, melynek neve a raklapkészítés szabványát hordozza magában. Mind közúti, mind vasúti teherszállításban a legnépszerűbb raklap fajta, magas teherbírása és mérete is a legmegfelelőbb szállítmányozásnál. Több utas raklapfajta, de hogy miért több utas, az majd az egyutas raklapnál kiderül. Az európai vasúttársaságok által elkészített szabvány alapján készül el. A szabvány tartalmazza az egységesített EUR raklap méretét és minőségét. Több fajtája is létezik, EUR-I, EUR-II, EUR-IV.                  

 • EUR-I raklap: A legnépszerűbb raklapfajta. Általában fenyőből vagy nyárfából készül. 5 deszkát tartalmaz a teteje, ebből 2 keskenyebb, mint a másik 3. Átlagára 500-2500 Ft/db között mozog, attól függően, hogy újat vagy használtat vásárolunk.1.png


 • EUR-II raklap: rakodófelületén sokkal sűrűbben vannak elhelyezve a lécek, szám szerint 9. Átlagára: 1200-2500Ft/dbeurII.jpg


 • EUR- III raklap: Árban körülbelül hasonló az előzőhöz, viszont kevesebb, egészen pontosan 7 db lécet tartalmaz a fedőrésze.

 • EUR-IV raklap: Paramétereiben megegyezik az EUR-III-mal, viszont teherbírása fele annyi, 750 kg.

  2.png

  Képek forrásai :

  http://www.raklap.net

  http://www.raklapotlet.hu/

Ötletes beltéri raklap bútor variációk

 

Nem csak kültérre, hanem beltérre is találunk rengeteg fajta egyedi ötletet. Olyanokat, amik talán eszünkbe se jutottak volna, mert még nem láttunk hozzájuk hasonlót, vagy eddig talán még nem éreztük szükségüket. Bár lehet, hogy szükségét ezek után sem, de az alábbi raklap bútor variációk közül azonban biztosan megjön a kedvünk egy-kettő megvalósítására. Mindegyik egyszerű, kevés raklapból elkészíthető, azonban annál mutatósabb darabok.

Raklap fal: Egy egész szobát befedni vele talán túlzásnak tűnhet, de ha csak egy falnál építjük rá, vagefaa4e3ec6c4db9005716e0adf7d59a8.jpgy inkább csak egy falrészletnél, azzal rendkívül hangulatos teret alakíthatunk ki. Ha a sötét szín mellet döntünk, melegséget, harmóniát, talán egy kis egzotikus érzést is belecsempészhetünk a szobába. A világosabb, fehéres színek pedig elegánssá és letisztulttá varázsolják a teret.

 

 

Kisállat fekvőhely: Aranyos és egyszerű megoldás kis kedvenraklap bútor14.jpgcünk alvóhelyének. Gondosan csiszoljuk le és próbáljuk minél puhább betétrésszel kitömni. Kedvünk és ízlésünk szerint festhetjük, díszíthetjük.

 

 

Cipőtartó: Nem foglal túl sok helyet és szinte alig kell vele bármit is csinálunk. Érdemes valamivel védeni a falat, aminek nekitámasztjuk. Ezenkívül, ha nincs megfelelően lecsiszolva ügyeljünk rá, hogy milyen anyagból készített lábbeliket helyezünk rá. Textillel lefedhetjük, ha nem szeretnénk, hogy a vendégeink lássák mit rejt.cipotarto_raklap.jpg

Fénykép és képtartó falra: Nagyon mutatós és hangulatos, feldobja a tereket. Képeken kívül, kialakítástól függően elhelyezhetünk rajta szinte bármit. Ügyeljünk a rögzítésre. Fehér és élénkebb színű falak esetében érdemes sötétebb fából készültet választanunk, sötét falak esetén a természetes fa színe vagy a világosabbra festett raklapverziók mutatnak jól igazán.dekoracio_vitrin_raklap.jpgraklap bútor9.jpg

 

 

 

Fali bortároló: Kevés lakásban látni, és nem annyira elterjedt raklap felhasználási mód, azonban annál ötletesebb és egyedibb. Bor tárolása mellet bármilyen más ital tárolására megfelel, de akár fűszertartó polcot is csinálhatunk belőle.

raklap bútor10.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Teázóasztal: Különlegessége piciny lábaiban rejlik. A szoba vagy a lakás bármelyik sarkában elhelyezhetjük, mindehol jól mutat. Rengeteg féleképpen díszíthetjük, könyvek, magazinok tárolására is kitűnő. raklap_butor_2_0.jpg

Képek forrásai:
http://www.keptelenseg.hu/cimke/raklap
http://www.almaimotthona.hu/raklap-butorok.html
http://lakberinfo.hu/dekoracio/lakasdekoracio/2012-06-14-raklap-parade-ime-egy-nagyszeru-egyedi-butor-alapanyag/

Ötletes kültéri raklap bútor variációk


Az ágyakon, dohányzóasztalokon, kerti bútorokon túl rengeteg egyedi, ötletes felhasználási módja is létezik a raklapoknak. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, sokszor a legegyszerűbb megoldásokból születnek a legkülönlegesebb ötletek. Ebben a cikkben pedig ehhez mutatunk variációkat egy kis inspiráció gyanánt, kimondottan kültéri használatra.

 

Raklap pad: Falusi környezetet idéző, rusztikus látványt nyújt. Kertbe, játszótérre, vízpartra, parkokba kimondottan hangulatos.

pad.bmp


Virágtartó: Borzasztó egyszerű, mutatós, praktikus felhasználási módja a raklapnak. Festheted bármilyen színűre, de figyelj a festék minőségére, mivel az állandó növénylocsolástól a víz megviselheti, koptathatja a festéket.

 20140807_1405281-450x800.jpg

 

Biciklitároló: Könnyen elkészíthető, alacsony költségű felhasználása a raklapnak. Különösebb előkészületeket nem igényel. Érdemes lecsiszolni használat előtt, de különösebb festést nem igényel kivétel, ha biciklitartó feladatán kívül esztétikai szerepkört is szánunk neki. Ha nem akkor a célnak a használt raklapok is megfelelnek.

6564e4afc659224c78278dba5b0e62c0.jpg

 

Raklap nyugágy: Figyeljünk oda a csiszolásra! Mivel egyéb matraccal vagy szövettel borítjuk a kényelem kedvéért, ha nincs rendesen lecsiszolva a raklap, kiszakíthatja vagy kidörzsölheti a szövetet.

 raklapbutorok.jpg

 

Hintaágy: Hasonlóan a nyugágyhoz, szintén nagy odafigyelést igényel csiszolás terén, mivel ezt is szövetet ráhelyezve használjuk majd. Ügyeljünk a rögzítésre és a kötél minőségére. Csupán két raklap felhasználásából méretes ágyat készíthetünk!

 04.jpg

 

Terasz lámpa: Ha az áram kivezetése nem megoldható, gyertyával is ugyanúgy működőképes, csak ügyeljünk rá, hogy felügyelet nélkül ne hagyjuk kinn, valamint a tetejét hagyjuk fedetlenül. Hangulatvilágításnak kiváló, ha játszunk a színekkel.

 tumblr_mlidd24ULe1rinwgco1_400.jpg

 

Képek forrásai:
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/igy-keszits-padot-raklapbol
http://www.1001pallets.com/2014/10/mur-floral-le-touquet-vertical-garden/
http://www.keptelenseg.hu/sorozat/variaciok-raklapra-70568
http://www.raklap.net/raklap-butor
http://www.inspiraciok.hu/2013_07_01_archive.html
http://diypalletfurniture.com/post/48963646915

A raklap bútor ápolásáról

Nyilván, mint minden bútor esetében, csak azért mert saját kezűleg készítettük még ugyanúgy ápolásra szorul, mint megvásárolt társai, hogy minél tovább és minél jobb formájukban legyenek díszei otthonunknak. Mivel alaptulajdonságát tekintve fabútorról van szó, hasonló odafigyelést igényel, mint egyéb fabútor társai. Kerti bútor esetében érdemes az alapfestést követő festésnél UV álló ápoló festéket választanunk, így megkímélhetjük az időjárás kedvezőtlen viszontagságaitól és színét is tovább megőrizhetjük vele. Továbbá:

 •  Ügyeljünk arra, hogy forró és nedves tárgyat ne tegyünk rá, valamint óvjuk a kiszáradástól méhviaszbútorfényező vagy természetes olajok használatával.
  da5a2f8be62b9e70b88e8e9acca66a7b_L.jpg
 •  Fenyőbútor esetében kerüljük a napfényt és a közvetlen hősugárzást, amik kiszáradáshoz és repedésekhez vezetnek. A felület lelakkozásával pedig növelhetjük éle
  ttartamát.

 • Sötét bútoraink színének megőrzésére kiváló a feketetea és olívaolaj keveréke, amely véd a kiszáradástól és fényt ad.

 • A színfrissítés tökéletes eszköze a bútorral megegyező színű cipőápoló, amely a karcolások eltűntetésében is segít.

 

Ha ágyról, kerti raklap_butor_3_0.jpgülőgarnitúráról, fotelről, székről, vagy bármi olyan bútorról van szó, amely egyéb textillel kombinálva van, a többi felület karbantartásáról és ápolásáról se feledkezzünk meg, így a fával együtt még tovább megőrzik fényüket.

 

 

 

 
Képek forrásai:
http://www.feluletkezelesek.hu/?content=hirek&menu=tanacs
http://www.raklap.net/raklap-butor#

Hogyan álljunk neki a raklap bútor készítésének?- kezdeti lépések


Raklap bútor készítésének menete, a végleges bútor milyenségétől eltekintve, kollektívan az alábbi lépésekben valósíthatók meg:

1)    Tervezés: egyértelmű, a tervezett bútor kinézete, fajtája, jellege teljes mértékben befolyásolja a további lépések részleteit.IMG_0330.JPG

2)    Vágás: az előző lépésben megtervezett bútor paraméterei alapján történő méretre vágás, igazítás.

3)    Csiszolás: jó, ha tudjuk pontosan hova szeretnénk elhelyezni a bútordarabot, így nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni a látható felületekre, élekre, szélekre. Ágy esetében minél simább a felszín, annál kevésbé sérül a matrac.

4)    Alapozás: a lépés szükségességét a fa nedvességszívó tulajdonsága indokolja. Ennek a lépésnek köszönhetően a későbbi ráfestést már nem szívja be, hanem a fényét adja.

5)    Festés:9255315919_15654248f1_o.jpg az alapozó festést követően, félnap száradási időt hagyva érdemes nekiállni.raklap_butor_7_0.jpg

6)    Dekoráció: ez a lépés nem követel túl sok magyarázatot, a tervezett bútordarabtól függően, kedvünk és lehetőségeink szerint dekoráljuk 

 

Képek forrásai:
http://diydori.blogspot.hu/2013/08/hogyan-keszitsunk-raklapagyat.html

A raklapokról másképp

Az úgynevezett R (Z generációként is használatos), azaz responsible generáció születésének küszöbén állunk, akik nem csak követelik a felelősségvállalást, hanem feladatuk lesz az eddigi generációk okozta károk helyreállítása és visszafordítása egyaránt. A blog két okból született meg. Az egyik egy ideje fennálló globális probléma, a sajtóban állandó figyelmet kapó téma: a környezetvédelem. Világszerte elterjedt és a gyakorlatba is tudatosan beültetett, egyre nagyobb figyelmet generáló környezetvédelem, újrahasznosítás. A másik pedig ezt kombinálni valamivel, ami szép, látványos, egyedi, kikapcsolódást nyújtó, kreatív. Ezek kombinációjára pedig remek példa a raklapokból történő bútorkészítés. A blog célja pedig segítséget nyújtani a vállalkozó kedvű olvasóknak.  

Az otthoni újrahasznosítás fénykorában a DIY forradalommal karöltve, egyre nagyobb érdeklődésodijudit4.jpg lengi körül a témát. Kitűnő alternatívája az otthon lakberendezésnek, kicsit újragondolva a hagyományos módszereket. Külföldről indult mániával állunk szemben, azonban a drága tervezői darabok nem akárki pénztárcája által elérhetők, alacsony előállítási költségük ellenére sem. Nem kell bonyolult módszerekre gondolni, vannak könnyen és gyorsan elkészíthető darabok. A kezdeti kezdetleges kezdeményezések (palackból, dobozokból, kartonból készült bútorok) kényelem szempontjából hagytak némi kivetnivalót. A raklapok szövetekkel kombinálva viszont meglepően kényelmes végeredményt produkálnak. Rengeteg féle elkészítési és feldolgozási lehetőségei vannak, amelynek csak képzelőerőnk és kreativitásunk szabhat határt. Valaki hobbiból, valaki ajándéknak, valaki  önbecsülésének és magabiztosságának növelése érdekében használja a kikapcsolódás ezen formáját.

raklap_butor_lakasdekoracio_otletek_08.jpgraklap_butor_lakasdekoracio_otletek_06.jpg02_chairigami-szék-fotel2.jpg
  

Képek forrásai:
http://www.infocegled.hu/infoblog_olvas/szoveg/permalink:itt-a-tavasz-lassunk-munkahoz-2013-04-19-165728/

http://lakbermagazin.hu/praktikus-lakberendezesi-otletek/1505-raklapbol-butor-divatos-de-nem-veszelytelen.html
ttp://monokli.blog.hu/2013/06/14/hajtogass_magadnak_szeket